Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.
A mitjans del 2018 ja es parlava del social commerce -la unió de les xarxes socials i el comerç electrònic-, però no ha estat fins aquest any quan s’ha enlairat definitivament i s’ha convertit en tendència.
Fins fa poc, els projectes de comerç electrònic no contemplaven en la seva estratègia inicial la possibilitat d’utilitzar les xarxes socials com un nou canal de venda, complementari de la plataforma que ja tenien. Però això està canviant, perquè cada vegada més xarxes socials ofereixen la possibilitat de vendre directament des de la seva pròpia plataforma.
Snapchat, a la vantguarda
Primer va ser snapchat, a mitjans del 2014. Permetia enviar diners entre persones amb Snapcash vinculant la xarxa social a un compte o targeta de crèdit (actualment no disponible). L’objectiu era potenciar la compra i ajudar a incorporar la venda en línia dins de la mateixa plataforma.
Posteriorment, a principis del 2018, va incorporar la possibilitat de realitzar compres en la seva pròpia app, i a finals d’any va fer un pas més i va incorporar la realitat augmentada amb un objectiu clar: dotar-se de les noves eines per potenciar el comerç electrònic.
Els buyable pins de Pinterest
Ben Silbermann, fundador de Pinterest, va presentar al juny de l’any 2015 els buyable pins (agulles assequibles), un botó que permetia comprar a Pinterest i pagar en la mateixa plataforma amb targeta de crèdit o Apple Pay. El procediment és senzill. Els comerciants obtenen una insígnia després de complir unes directrius:
Instagram, Facebook i Whatsapp
Per la seva banda, Instagram va començar a oferir, el 2015, l’opció «Checkout», que permetia als seguidors escollir i comprar productes de les publicacions, sense necessitat de sortir de l’aplicació.
Tot i que fa anys Facebook va intentar tímidament l’entrada en el comerç electrònic, no ha estat fins aquest any, en plena pandèmia, quan ha incorporat al menú de les Fan Page la pestanya «Botiga». En ella ofereix l’opció de càrrega massiva de productes amb descripcions i preus, però no pagar a la pròpia plataforma. Facebook simplement deixa crear el catàleg i està treballant en la forma de pagament Facebook Pay.
L’abril d’aquest mateix any, la companyia fundada per Mark Zuckerberg va comprar per 5.700 milions de dòlars gairebé el 10% de Jio Platforms, un operador indi de telecomunicacions per així permetre les vendes en línia a través de la seva plataforma de missatgeria WhatsApp Business.
L’operació va superar la compra d’Instagram i de OculusVR, el que deixa palesa la intenció de Facebook de fer-se amb part del mercat de les vendes en línia a través de les seves plataformes.
L’aposta de Google
I sembla ser que Google amb Youtube vol apostar també pel social commerce. Fa pocs mesos va ser notícia que la companyia TRESemmé està realitzant proves al seu canal de Youtube perquè els usuaris puguin comprar els seus productes directament des d’aquí.
El procés de compra a Youtube és semblant al d’un marketplace. Mentre estàs veient un vídeo, apareix l’opció «Buy Now» i Youtube mostra a la part dreta un llistat de productes. Un cop triat aquest, desplega un llistat de botigues en línia ordenades per preu on es pot adquirir aquest producte. I si fas clic a alguna d’elles, et redirigeix a la plataforma de comerç electrònic que hagis escollit.
El llistat de botigues que apareix està lligat a anuncis de publicitat que aquests eCommerces tenen actius a Google Shopping. La passarel·la de pagament es troba a la plataforma de l’anunciant.
Tik Tok vol part del pastís
L’última setmana d’octubre la xarxa social Tik Tok va anunciar un acord de col·laboració amb la plataforma d’eCommerce Shopify, per tal d’ajudar a venedors de productes a crear campanyes enfocades a la venda en aquesta xarxa social. Només els administradors de la plataforma Shopify podran realitzar promocions en Tik Tok directament des del panell Tik Tok for Business.
L’objectiu de la xarxa social és convertir i impulsar el comerç electrònic entre els seus usuaris. De moment, als Estats Units esperen activar a principis de 2021 a la resta de món.
En resum, Facebook, Instagram i WhatsApp no disposen (encara) de passarel·la de pagament dins de les seves plataformes, igual que Tik Tok. De moment han creat l’oportunitat de tenir el nostre catàleg en elles i que la transacció es realitzi en les plataformes de comerç electrònic dels venedors.
Snapchat i Pinterest van començar a l’inrevés, creant la passarel·la de pagament i posteriorment el catàleg, tot i que no va sortir bé. No obstant això, segueixen fent proves i modificant funcionalitats per fer-se amb part del «pastís» del social commerce.
Youtube s’ha incorporat per generar un mercat d’eCommerce aprofitant, d’una banda, el gran nombre d’usuaris actius i, de l’altra, l’oportunitat que ara mateix ofereix el comerç electrònic.
Està clar que el futur és el social commerce, la fusió de les xarxes socials i el comerç electrònic, tots dos en constant creixement.