“Sensemaking” o cómo dar sentido al futuro
28 abril, 2020
Social Commerce, el futur del comerç electrònic
16 noviembre, 2020

Técnico digital, la evolución del dinamizador de comercio

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Fa uns dies, Francesc Guardiola, director general d’una empresa de desenvolupament de plataformes de comerç electrònic, em va convidar a una videoconferència amb deu especialistes del sector digital. L’objectiu era trobar una solució digital per al petit comerç tradicional i per a les pimes que -com tots sabem- no estan passant pel seu millor moment.

Es van plantejar diverses opcions «d’ajuda digital», però en la majoria dels casos topàvem amb la realitat i la dificultat d’entrada a aquestes empreses. La cultura digital dels propietaris ha estat des de fa anys un gran repte per als formadors o divulgadors de les noves tecnologies i segueix sent-ho, tot i que menys.

Noves oportunitats en l’àmbit digital

Aquestes últimes setmanes hem sentit sovint que la pandèmia del COVID-19 ha obert noves oportunitats per a tots els que ens dediquem a l’àmbit digital, però cal molt més que valentia, ganes i decisió perquè les pimes i retails donin un pas al front en aquest món que desconeixen.

Cal que algun professional guiï a aquests nous emprenedors digitals, que porten anys d’experiència en un comerç tradicional i que, a causa de la situació que estem vivint, han entès que alguna cosa està canviant a ritmes inimaginables cap a un entorn que no controlen i en el que no estan habituats a moure’s.

Encara que portem anys intentant transmetre la necessitat de la transformació digital dels negocis, segurament no hem sabut (m’incloc) transmetre-ho amb claredat. Però els informes de digitalització no enganyen.

Els amos i responsables de comerços i pimes necessiten més ajuda que mai, però amb calma i sense presses, perquè en cas contrari els resultats seran més que dolents.

El paper del tècnic digital

És per aquest motiu que, durant aquestes últimes setmanes confinat a casa meva, reflexionant, posant-me en la pell de tots ells, analitzant l’estat actual i informant-me del que pot arribar a canviar en les nostres vides personals i professionals aquesta estranya situació que ens ha tocat viure, vaig arribar a una conclusió: Tots necessitem que neixi un nou professional en el sector digital. Un nou actor de la gran pel·lícula d’Internet, que podria denominar-se tècnic digital.

Aquesta nova figura, que no apareix en els llistats de les noves professions del segle XXI, serà, al meu entendre, una peça clau per seguir endavant.

Aquest nou professional és l’evolució del tècnic o dinamitzador de comerç, que molts ajuntaments tenen entre els seus professionals i que es situen en el departament de promoció econòmica o en associacions. Els «antics» assessors són els nous tècnics digitals i, per això, necessiten saber i tenir competències en comerç tradicional, empresa, producte, i tot el relacionat amb el món digital.

Ja no serveix preparar una estratègia digital per a un projecte o empresa, ha d’anar acompanyada d’unes decisions enfocades als nous hàbits de consum, al nou terreny de joc i a l’especialització de cada sector en aquest nou paradigma. Aquesta és la clau.

Missió i responsabilitats del tècnic digital

  • Liderar la gestió del canvi i impulsar la cultura digital dins de l’empresa, per detectar les oportunitats de negoci i aconseguir col·laboracions amb partners externs.
  • Anàlisi de mercat i producte, anàlisi de competència i client, contrastant el diagnòstic amb les tendències actuals de el sector després de la pandèmia.
  • Definició dels nous processos interns, per a la captació, definició dels protocols d’actuació per a la conversió i preparació de la nova metodologia de treball.
  • Creació, definició i execució de les accions dels fulls de ruta, amb l’objectiu d’accelerar la transformació i l’adaptació del negoci en l’àmbit del màrqueting digital i les xarxes socials.
  • Implementació de l’estratègia i un exhaustiu control d’anàlisi de resultats de les accions realitzades.

Coneixements i habilitats del tècnic digital

  • Coneixements de gestió i organització d’empreses orientades a negocis offline i online.
  • Experiència en la implementació i monitoratge d’estratègies digitals i creació de plans d’acció enfocats a totes les branques del màrqueting digital i les xarxes socials.
  • Habilitats i coneixements en tecnologia, sistemes i ERP / CRM.
  • Coneixements en comerç tradicional, vendes i publicitat.
  • Aquesta nova figura necessita els coneixements del comerç tradicional i adaptar-los als requeriments digitals actuals.

El tècnic digital ha de tenir les habilitats de quatre perfils: director de transformació digital, director de tecnologia, director de màrqueting digital i social media manager.

A aquestes habilitats caldria afegir els coneixements d’un tècnic o dinamitzador de comerç tradicional, amb formació en les deu habilitats del professional del futur.

La unió de dos perfils professionals en un, més els coneixements de les competències tecnològiques que s’estan implementant, com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, la realitat virtual i augmentada, el blockchain, big data i Internet de les Coses seran claus per poder ajudar a el comerç tradicional i a les pimes a recuperar el seu territori.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.