El SoLoMo i les nostres botigues físiques
21 junio, 2013
La VIII Fira de Comerç de Montmeló
8 julio, 2013

Les 8 preguntes essencials abans de muntar un comerç electrònic

Puedes leer este post en castellano pinchando aquí. 

Muntar un comerç electrònicD’un temps ençà hi ha un boom d’empreses, comerços i professionals que busquen alternatives als tradicionals sistemes de venda dels seus productes i volen muntar un comerç electrònic. Fa mesos que he detectat en conferències, xerrades i ponències sobre eCommerce i Retail una enorme manca d’informació i desconeixement sobre aquest canal. Habitualment, acabo parlant sobre això en els passadissos dels auditoris amb persones que pensen que aquest sector és la seva salvació i la de la seva empresa. Potser és així, però abans han de pensar en alguns punts que pocs tenen en compte.

En aquest mateix blog us vaig parlar dels «10 punts per a una transformació offline-online» i, uns mesos més tard, de «Què cal saber abans de muntar un eCommerce», però hi ha una tercera fase que s’ha de plantejar abans de començar un projecte digital .

A Internet hi ha lloc per a tots, és clar que sí, i es pot vendre qualsevol tipus de producte. Però cal pensar en aquests 8 punts i després decidir si has de començar o esperar.

1. El teu producte cal? Hi ha persones que el compren i estan disposades a pagar per ell? Si el teu producte es ven en botigues físiques o altres canals de distribució i hi ha persones que el compren, és que hi ha clients que ho necessiten i estan disposades a pagar per ell. Sovint ens oblidem, jo el primer, que el secret no és vendre productes, sinó saber comprar-los. Necessites un producte atractiu i interessant. Localitza als teus possibles clients i arriba a ells amb el teu producte.

2. Vas a vendre a Internet per preu o tens un valor afegit? A Internet el preu, com en les botigues físiques, és important però no és el més rellevant, perquè sempre hi ha algú que compra millor i ven més barat. Has de fer una llista dels valors afegits que et diferencien de la resta de competidors per poder vendre no només per preu. L’atenció al client i els serveis poden ser el teu valor afegit. A vegades comprem productes més cars en una botiga perquè ens han donat una cosa que altres ni tan sols ens han ofert.

3. Qui t’acompanyarà en aquest camí? El partner tecnològic i logístic entén teu negoci? Tu ets professional dels teus productes, els coneixes i t’apassionen, saps com són i com s’usen, però normalment no ets ni informàtic, ni programador, ni tècnic. Per això, és primordial escollir bé a aquest acompanyant, perquè en cas contrari et pot amargar el viatge.

4. Entens el nou màrqueting 2.0? Coneixes el màrqueting relacional i emocional? El màrqueting està canviant, ho explicàvem en aquest post. És importantíssim entendre que el màrqueting és relacional, de persones, i que hem de generar emocions per arribar als nostres clients. Cal «perdre el temps» parlant amb els teus clients per conèixer què és el volen, detectar errors i oferir-los el que necessiten. El teu client ha de sentir-se important i notar que l’estimes i estàs amb ell.

5. Creus fermament en aquest model de negoci o és només una escapatòria al teu altre model? Si estàs a Internet, has de saber que necessita aquestes o més hores que el sistema tradicional. Internet és un «lladre d’hores», per això cal creure-hi, ja que estar per estar no servirà i el pitjor és que no obtindràs resultats. Internet, especialment el comerç electrònic, és disciplina i organització. Maneges una gran quantitat de contingut digital que has de tenir ben controlat, necessites relacionar-te diàriament amb els teus clients i generar confiança al bloc i les teves xarxes socials.

6. Tens objectius clars i concrets o només vas a «jugar» perquè és una moda o tendència? És primordial tenir clars els objectius i fixar una estratègia per assolir-los. No oblidis que la fidelització és el gran repte del comerç electrònic i que has de treballar en aquesta línia. Si només vas a «jugar», no ho aconseguiràs. Genera confiança i ho aconseguiràs.

7. Estàs dins de l’òrbita digital? Coneixes les tendències actuals? Estàs actiu a les xarxes socials? Abans de començar en aquest món, has de convertir-te en digital, has d’estar dins. Des de fora no podràs aconseguir res. Conèixer les eines, plataformes i xarxes socials és imprescindible. Si necessites formació abans de fer un pas, no t’ho pensis, ja que és la clau per entendre i avançar. Has d’estar al dia de les tendències de l’era digital i, sobretot, fer servir les xarxes socials com a mitjà de comunicació de la teva marca.

8. Has pensat en la teva marca? Qui ajudarà a créixer a la teva empresa i la teva marca? Necessites una reputació online i els teus empleats, professionals dels teus productes, l’han de treballar. Necessites un equip al teu costat, ja que no cal ser gran, sinó fort. No pensis que tu només pots fer-ho, és millor tenir amb tu professionals que treballen amb mentalitat 2.0.

Respon a aquestes preguntes abans de començar un projecte online i escriu en un paper, amb llapis, revisa-ho sovint i modifiqueu-lo si et cal. 

Este post fue publicado en el blog de ContuNegocio.es el 24 de Junio del 2013
Imagen: @e-magic, distribuida con licencia Creative Commons BY-SA 2.0

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.