Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.
Fins a quin punt és important incorporar el Govern de dades (de l’anglès Data Governance) a les estratègies digitals? Segons Fernando Ramoneda, especialista en transformació digital, és fonamental, ja que permet «prendre decisions intel·ligents a través de dades empíriques”, és a dir, basant-nos en l’experiència i l’observació.
El Data Governance és una peça clau per a la presa de decisions. Però encara són poques les empreses que l’incorporen als plans d’acció i molt poques -sobretot multinacionals- les que disposen d’un departament especialitzat en aquest camp.
Les pimes han començat a seguir els passos de les grans empreses i en els últims mesos algunes estan incorporant el Govern de dades als seus plans de màrqueting digital.
És indubtable que cada cop es presta més atenció a les dades, a causa de la importància que tenen a l’hora de modificar protocols d’actuació i d’interacció, preparar plans d’expansió dirigits a diferents models de negoci i finalment, poder tenir una analítica molt més concreta i eficaç dels resultats empresarials.
Què és el Data Governance
Consisteix a gestionar les dades corporatives centrant-se en la capacitat de garantir la qualitat, la integritat, la disponibilitat, la usabilitat, la responsabilitat, la protecció i la seguretat durant tot el seu “temps de vida”.
Per posar en marxa el Data Governance en una empresa, ja sigui gran o petita, cal treballar tres punts:
Professionals
El responsable del departament és el Data Governance Analyst. A més de monitoritzar i fer complir les normes, entre les seves responsabilitats destaquen aquests cinc punts:
El disseny i la definició de les polítiques internes van lligats a altres persones de diferents departaments que “recullin” les dades. Per poder dissenyar aquest punt, cal conèixer molt bé els protocols d’actuació internament i externament, saber d’on vénen les dades i quines són les de més i menys importància.
Processos
Sovint cal estructurar i modificar els processos interns de la companyia, per no perdre cap dada important. Per fer-ho, cal definir un sol procés d’entrada, modificació i ús de les dades per a tots els professionals de la companyia.
Un cop coneixem el punt de partida de les dades rellevants i el camí que recorren, i atès que hem estructurat els processos i creat l’arquitectura de les dades, cal decidir el punt de destinació. Són les anomenades biblioteques o magatzem de dades (Data Warehouse), que no tenen res a veure amb el Data Lake.
Les dades destinades a Data Warehouse serviran per realitzar consultes i anàlisis futures, ja que estan ben estructurades per facilitar-ne l’ús, se’n coneix la procedència i són segures.
D’altra banda, les dades enviades a Data Lake (Llac de Dades) estan desordenades, sense estructurar i no estan filtrats ni preparades per a consultes, per la qual cosa prèviament s’ha decidit que no es faran servir en el futur.
Tecnologia
L’organització i el control de les dades són de vital importància per assegurar el flux de la informació dins de la companyia. Així mateix, serveixen per garantir que tots els empleats de diferents departaments puguin fer-ne ús de forma àgil i eficaç.
Tots aquells que introdueixen, actualitzen, modifiquen o usen les dades han de ser conscients de la importància del correcte ús de les mateixes, per poder prendre decisions estratègiques de futur.
El Data Governance Analyst té la responsabilitat de saber mesurar i llegir les dades recollides i organitzar-les mitjançant eines tecnològiques. Tot això per proposar noves estratègies que portin a un augment de la interacció i la consecució dels objectius.
La creació de gràfics de dades o mapes esquemàtics perquè siguin “llegits” de manera fàcil i intuïtiva és clau per modificar i decidir estratègies. És la columna vertebral del Business Intelligence, l’anomenat Data Visualization.
Les tècniques de visualització capten el nostre interès i fan que les dades siguin molt més entenedores. Hem comprovat que influeix en la psicologia del lector. Potser és més eficaç veure unes dades en un diagrama de Gantt que en una taula estàndard.
I en aquest punt convé puntualitzar que «eficaç» significa que alguna cosa va bé per a una determinada cosa i produeix l’efecte esperat, mentre que «eficient» vol dir que realitza o compleix una feina o una funció a la perfecció. El Big Data és eficaç i el Data Governance és eficient.