«Lead nurturing»: com guiar un potencial client fins a la venda
19 agosto, 2021

Google Lens, la «màgia» d’identificar qualsevol producte o lloc

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Entre octubre de 2017 i desembre de 2018 Google va presentar Lens en diverses fases, però no ha estat fins a principis d’aquest any quan ens hem adonat de com pot ser d’utilitat aquesta aplicació mòbil en el nostre dia a dia.

Google Lens funciona utilitzant la càmera del telèfon mòbil. El seu objectiu, identificar allò que estem enfocant amb la càmera, està més que aconseguit, ja que busca una imatge similar a la que estem apuntant amb el mòbil i ens ofereix informació sobre el que considera que pot ser. Així podrem saber quina flor, animal o arbre estem observant, quin plat de menjar estem consumint, quin edifici tenim davant, a quin país o regió pertany un paisatge determinat, etc. Per això, Google realitza una anàlisi visual mitjançant Machine Learning.

Identificació de llocs i objectes en un parell de segons
La identificació de les imatges és rapidíssima, en només dos segons. I en el cas que a la imatge apareguin diferents objectes, podrem seleccionar el que vulguem i ens donarà tota la informació que hi trobi.

A més de l’opció de Cerca, que és la que apareix per defecte, ens proporciona sis opcions més:

Traduir
Si enfoquem una o diverses paraules amb la càmera del mòbil, aquestes es tradueixen automàticament a la mateixa pantalla a l’idioma que haguem escollit (actualment té 103 llengües disponibles al seu traductor). La dificultat és que les paraules estiguin escrites a mà, i en aquest cas es pot equivocar en no ser capaç de llegir correctament algunes paraules manuscrites. Però, la majoria de vegades, la traducció és correcta.

També ofereix la possibilitat de fer una foto de les paraules traduïdes i copiar-les al porta-retalls, per enganxar-les a qualsevol altre document.

Text
Detecta i reconeix qualsevol text escrit, números de telèfon i dates. Aquesta opció és molt semblant a l’anterior, amb la diferència que, quan enfoquem un text, no el tradueix, però sí que ens permet analitzar-ne un fragment, copiar-lo o escoltar-lo en àudio.

Així mateix, és possible passar a net notes o apunts o afegir a Google Calendar un esdeveniment que tindrà lloc a la data detectada, o trucar directament al número de telèfon enfocat i desar-lo a l’agenda de contactes. Aquesta opció, com l’anterior, utilitza Google Translator.

Deures
Mitjançant aquesta opció és possible fer una foto a una pregunta i Google Lens cerca la resposta a la Xarxa. Per exemple, si fotografiem la pregunta: Qui va descobrir Amèrica?, surt el resultat principal: data del descobriment i persona que la va descobrir. I a continuació molts altres resultats relacionats i preguntes dels usuaris amb la resposta corresponent: Qui va descobrir Amèrica primer? Qui va arribar a Amèrica abans que Colom? Per què alguns afirmen que Colom no va ser qui va descobrir Amèrica?, etc.

Compres
La pestanya Compras és una de les més interessants per als negocis. Si enfoquem qualsevol objecte, primer ens informa de la marca, model, descripció i referència. Seguidament ens ofereix plataformes de comerç electrònic on obtenir aquest producte, altres de similars i coincidències visuals. Apareix també l’opció de “Més resultats”, que ens dirigeix ​​automàticament als resultats de Google.

Llocs
Aquesta opció és la preferida per les persones que viatgen molt. Permet reconèixer edificis i llocs simplement apuntant-hi amb la càmera del mòbil. En primer lloc, ofereix la imatge del resultat que més coincideix amb allò que estem enfocant amb la nostra càmera i, a continuació, coincidències visuals amb imatges, articles i informació relacionada.

Menjar
Mitjançant aquesta pestanya de l’aplicació tenim dues possibilitats: fer una fotografia d’un plat de menjar o de la carta d’un restaurant perquè identifiqui què és. I, en segon lloc, identificar el menjar i mostrar-nos pàgines web on apareix informació sobre aquest plat. A la part superior, ens ofereix la geolocalització dels restaurants més propers.

Com accedir a Google Lens a Android i iOS
Si utilitzem el sistema Android, i el nostre smartphone és compatible (any 2016 en endavant), com els terminals que pots trobar al teu-com, el primer e-commerce de tecnologia sostenible, podem descarregar-nos l’aplicació directament des de Google Play. A més, disposem d’altres maneres d’activar-lo, com ara l’assistent virtual de Google o Google Fotos.

Els usuaris d’iOS no disposen de l’aplicació a l’Apple Store. Per això, cal que tingueu instal·lada l’aplicació de cerca de Google i, a la part dreta de la barra de cerca, trobareu la icona amb una càmera fotogràfica, amb la qual podreu accedir a Google Lens.

L’interessant, o no, és que totes les cerques que realitzem a Lens queden emmagatzemades a l’historial de cerques del nostre compte de Google.

Google Lens i els negocis
Com he comentat a l’inici d’aquest article, aquesta aplicació ens ajuda en el nostre dia a dia, però el realment interessant per a una empresa o projecte és aparèixer en els resultats de les cerques de Lens. És obvi que no tots els projectes encaixen, però la majoria sí que poden incorporar aquesta aplicació en les seves estratègies digitals.

Si analitzem l’aplicació, veurem que Google fa servir Translator per a les opcions de traducció i text. Fes servir Google Maps per a la geolocalització dels llocs i restaurants. I a les dues opcions restants, deures i compres, utilitza els resultats obtinguts per posicionament web.

Per aquest motiu, és molt important tenir la “fitxa” de Google My Business actualitzada per a les opcions de geolocalització i treballar un bon pla de posicionament SEO de les nostres pàgines web, sobretot en el cas de plataformes de comerç electrònic que tenen a la venda productes i serveis.

Cada dia hi ha més persones que utilitzen Lens dins una botiga física, per fotografiar un producte de l’aparador o d’una prestatgeria i localitzar-lo de forma en línia, en lloc de teclejar la consulta al navegador. A més, permet escanejar codis QR i de barres, de manera que la informació és absolutament fiable i precisa.

Google Lens ofereix dades no només del producte d’una determinada botiga, sinó de totes les que el tenen, cosa que facilita que el consumidor compari preus i vegi si el producte que té davant és el més barat o pot adquirir-lo a un preu més reduït a una altra botiga.

Donada la utilització cada vegada més gran de Lens per part dels consumidors, és fonamental que les pimes i els comerços actualitzin el contingut de les seves plataformes digitals i executin una estratègia digital enfocada al posicionament natural en els cercadors o en campanyes de pagament, per aparèixer a els resultats de cerques de Google.

Imatge: Google Play

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.