Puedes leer este post en castellano pinchando aquí.
En molts dels meus articles he fet referència a la importància que té la formació en el desenvolupament de les noves línies de negoci pel Retail, però la veritat és que no és fàcil trobar formació específica en aquest àmbit. No obstant, amb la crisis, les institucions públiques han començat a prendre consciència de la importància d’aquest sector i estan desenvolupant programes formatius per dinamitzar el teixit comercial.
Tradicionalment, els negocis Retail passaven de pares a fills i l’única formació era l’adquirida a través dels anys darrera el mostrador; els comercials presentaven els nous productes i el botiguer aprenia a vendre’ls quan el mercat ho demanava. Aquest era l’aprenentatge existent, cap formació reglada que permetés tenir una visió més àmplia de les possibilitats de negoci.
La botiga física té uns horaris que sovint fan incompatible l’accés a la formació i estar “al frente del negocio”. Ara bé, si no sacrifiquem unes hores de la nostra feina per millorar, no hauríem de lamentar-nos després dels resultats que, al final, es basen en la famosa frase d’ Einstein: “Si buscas resultados distintos, no hagas siempre lo mismo”. De fet, si ens instal·lem en la rutina d’actuar sempre igual, és possible que obtinguem els mateixos resultats, que segurament seran pitjors. Mentre continuem fent el mateix, altres inverteixen en formació, per idear noves fórmules per potenciar els comerços, obrir noves línies de negoci, etc.
A l’actualitat, comencen a existir centres de formació que permeten realitzar postgraus o fins i tot carreres universitàries per al comerç. Potser la sensació d’aquell que ha treballat des dels seus inicis en un petit comerç, és que aquest tipus de formació no va amb ell que s’allunya de les seves necessitats, però la veritat és que només adquirint uns quants coneixements nous o unes idees que siguin aplicables al nostre negoci, els processos de millora comencen i això pot suposar un gir important en petits comerços ancorats en el passat.
La formació és cara, potser si, però no només hem de valorar el cost de la formació que, des del meu punt de vista, és una inversió, sinó el cost que té no formar-se. Si no som capaços de dedicar un temps i uns diners a la formació, que finalment donarà els seus fruits, potser ens hauríem de replantejar quins són els nostres objectius i quan estic disposat a pagar per ells, no només amb diners, sinó també en sacrifici i temps. .
Els Retails poden tenir diverses estructures, des de grans comerços amb facturacions importants fins a petits negocis familiars. Però per a cada un d’ells existeixen oportunitats que s’haurien d’aprofitar, i per cada un d’ells una formació adequada que pot venir d’escoles de formació privades o fins i tot de breus seminaris d’institucions publiques, totes elles interessants. Només hem de buscar la informació per poder accedir a aquesta formació, aprendre que és el que funciona i buscar idees que siguin aplicables en cada cas.
Una sola idea pot portar un procés evolutiu que no tindrà marxa enrere, una sola acció que produeix resultats diferents ens pot portar a ampliar la nostra visió del propi negoci i a identificar oportunitats que abans estaven ocultes darrera la dinàmica de “esto se hace así, porque siempre lo hemos hecho igual”. L’evolució del mercat és ràpida i l’adaptació és necessària, si pretenem sobreviure i millorar la situació. Els processos de compra han anat canviant i les exigències del mercat apunten a una integració del mon digital dins del comerç, com vàrem parlar en un post anterior.
Estem veient dia a dia com grans empreses del Retail, que semblava que ho tenien tot fet, introdueixen canvis importants en les seves estratègies, molts d’ells de caràcter digital. Però darrera de tots aquest canvis hi ha persones que s’han format degudament, cada empresa en la mida de les seves possibilitats, però en molts casos, sempre existeix la possibilitat de formar-se si tenim un objectiu clar de millora de resultats.
Por on començar? Per el principi, trobar alguna cosa que sí podem tirar endavant, formar-nos al màxim i donar el primer pas. Tota la informació està a la xarxa; podem buscar cursos o seminaris que aportin llum sobre el que volem iniciar, doncs sempre hi ha algú que sap com fer-ho, perquè ho ha fet abans i comparteix la seva experiència. El món retail ha passat molts anys enquistat, ignorant els canvis que el mercat estava fent, pensant que la tecnologia que s’incorporava a totes les famílies de forma estrepitosa no afectava al negoci, però el cert és que si afecta, i molt, cada vegada més. Les noves generacions estan entrant, paulatinament, a formar part del gran mercat de consum i les seves exigències i comportaments son diferents.
Així doncs, adaptar-se o morir…
Foto @Nomadic Lass, distribuïda con llicència Creative Commons BY-2.0
Este post fue publicado en el blog de ContuNegocio.es el 30 de Diciembre del 2013