Puedes leer este post en castellano pinchando aquí.
Durant els mesos que portem de 2013 se sent parlar de noves tendències en el món digital, entre elles el ROPO i el showrooming. Avui us parlaré de la nostra experiència amb una altra tendència que cada dia està prenent més força i on crec que tenim una oportunitat de negoci: el SoLoMo.
Què és el SoLoMo?
És la convinació de tres paraules que són tendències actuals de l’era digital i que no són una moda passatgera. Tots ( o gairebé tots) estem en alguna xarxa social (SO) i ens agrada compartir-hi contingut i experiències del nostre dia a dia, personal o professional. Entrem centenars de vegades en els nostres perfils de les xarxes socials. Cada dia hi ha més eines de geolocalització i localització (LO) d’espais físics que tots (o gairebé tots) vam visitar algun dia i que ens informen en temps real del que ens envolta. I, finalment , tots (o gairebé tots) portem un mòbil o smartphone (MO) connectat a Internet, que fem servir per connectar-nos a la xarxa i consultar els nostres dubtes, opinar o informar-nos.
El SoLoMo (Social , Local i Mòbil ) cada dia és més important en les estratègies de màrqueting de moltes empreses i comerços. La gran oportunitat està en crear una estratègia de cross channel que va lligada, enllaçada, pensada i dirigida al nostre mòbil, que és l’eina clau.
Què podem fer per aprofitar als usuaris que practiquen SoLoMo?
Són imprescindibles tres punts:
1.- Facilitar l’accés wifi gratis als clients.
2.- Deixar-los fer fotografies o vídeos dels nostres productes.
3.- Facilitar la interacció amb la nostra web en el moment de la decisió de compra.
Llegia fa dies que en un establiment físic, per poder obtenir la contrasenya de la xarxa wifi, calia enviar un tweet o fer un check-in. Cal potenciar l’ús de totes les xarxes socials, especialment FourSquare, per poder interaccionar amb els possibles clients. Que un client faci un check-in a la botiga i comparteixi una fotografia amb el seu telèfon intel·ligent és el millor que et pot passar . Anima’ls a deixar un consell ( tip ) i promociona els teus productes en aquesta xarxa social .
En el nostre cas, aquest cap de setmana se celebrarà un esdeveniment molt important que mou a milers de persones prop de la nostra botiga física, de manera que aprofitarem l’ocasió per promocionar algun producte relacionat amb l’esdeveniment. A la botiga hem posat aquests dos cartells: «Digues als teus amics que has estat a la # BricStore» i «Practica el SoloMo: Fés un check- in, deixa un tip a FourSquare i emporta’t un val descompte de 20 € en la teva pròxima compra en BricMania.com».
Les estratègies de cross channel amb codis QR o realitat augmentada en els teus productes enllaçats al teva plataforma de comerç electrònic són un valor afegit. A més de que el client s’emporta el contingut digital al seu smartphone , tens moltes més possibilitats que t’ho compri a tu. Anima als teus clients a compartir, en xarxes socials com Instagram, les fotos que fan als teus productes. Anima’ls a publicar un tweet a Twitter amb el hashtag de la teva botiga. Anima’ls a compartir la seva experiència de compra a Facebook, Google+ o fins i tot a Linkedin.
Això sí, no oblidis agrair i recompensar els clients que comparteixen l’experiència de compra dels teus productes, «pengen» el contingut digital dels mateixos o fan check-in a la botiga, recompensa’ls amb alguna cosa: un preu especial, un producte exclusiu , un regal, etc.
Els comentaris de les persones influents prenen cada dia més força, i hem d’estar disposats a que parlin de nosaltres. Que ho facin bé o malament sempre dependrà de tu. Fa un mes va ser l’aniversari de la meva dona, vam crear un grup de WhatsApp de tots els amics (menys ella). havíem de comprar-li un regal conjunt i, de les més de vint persones que érem, li va tocar a la meva cosina anar de compres. Cada vegada que entrava en una botiga de bolsos, demanava permís, realitzava fotos dels que li agradaven i els compartia, juntament amb el preu, en el grup. En minuts havíem contestat tots i decidit comprar o no. El mateix va passar en diverses joieries. En poc temps van compartir, triar i decidir. Finalment vam comprar, gràcies sobretot als nostres telèfons mòbils connectats a Internet i també a les botigues, per deixar-nos practicar el SoLoMo.
La pregunta és: ¿A la teva botiga física deixes compartir els teus productes encara que no te’ls comprin?
Imagen @Caden Crawford distribuïda amb llicéncia CreativeCommons BY-SA 2.0
Este post fue publicado en el blog de ContuNegocio.es el 14 de Junio del 2013