Puedes leer este post en castellano pinchando aquí.
En el meu últim post us comentava els 10 punts imprescindibles per fer una bona transformació offline -online. Però abans de treballar el dia a dia, per aconseguir realitzar aquests 10 punts, cal pensar en una sèrie de tasques personals i empresarials. La nostra empresa o comerç retail necessita modificar el rumb, això està clar, però no tots estem preparats per emprendre en aquest àmbit.
Molt sovint em pregunten pels secrets per iniciar-se en el món del comerç electrònic o «muntar un eCommerce«. I sempre responc el mateix: no hi ha secrets, hi ha molta feina. I després d’un petit discurs, acabo dient que el eCommerce no és ràpid ni fàcil, i que hi ha unes tasques imprescindibles que s’han de fer abans d’iniciar -hi.
Avui en dia, neixen comerços electrònics cada dia, persones emprenedores que amb moltes ganes i passió es pugen al carro i redirigeixen el cavall cap a aquest camí. I en molts casos no saben que el camí és llarg i ple de sots.
La primera tasca és entendre el comerç electrònic com un nou canal de venda dels nostres productes o serveis. No podem considerar-lo com l’únic canal de vendes i molt menys creure que és competència del canal tradicional. Estudiar i analitzar les tendències del cross channel és un treball indispensable. L’objectiu és canviar el chip i afegir al nostre canal tradicional un altre que ens ajudi a vendre fora del nostre territori habitual, passant de vendre a nivell local a nivell global.
També és important conèixer els tipus d’eCommerce que hi ha (B2C, B2B, C2C, C2E, B2B2C, etc). Hem de saber on i a qui volem vendre els nostres productes i serveis. Sembla estrany, però en molts casos no sabem quin tipus de eCommerce necessitem. Si hi ha tres actors – fabricant, distribuïdor i venedor – amb un actor principal que és el comprador, podem saber quin és el que necessitem.
Així mateix cal estar informats de les plataformes que hi ha al mercat. No cal conèixer les últimes versions de totes elles, però sí de la que faràs servir i que serà el «cavall» sobre el qual aniràs muntat durant molt de temps. Tampoc cal començar amb un pura sang, pots començar amb una mica més tranquil. Però pensa que si al final has de participar en carreres, necessitaràs alguna cosa bona.
Una altra tasca que a molts se’ls oblida és preparar un projecte online escrit, que s’anirà modificant amb el temps i que caldrà rellegir sovint per refrescar la memòria. Es tracta de preparar un full de ruta amb un pla de màrqueting online i amb totes les accions que es realitzaran durant el llarg camí, i paral·lelament articular un pla de social media, perquè hem de tenir presència a les xarxes socials i saber en quina de totes elles està el nostre possible client. Per això hem d’analitzar totes. Les xarxes socials són el mitjà de comunicació de la nostra marca amb el nostre client o possible client. El paper d’un bloc per comunicar també és important; per això has de decidir si en tindràs o no.
Un altre feina, dels quals més costa fer, és com modificar els processos de treball de la nostra companyia. Pensa abans si podràs canviar la manera de fer les coses i quines eines utilitzaràs. Cal treure del cap la frase: «Tota la vida ho he fet igual i funcionava»; ara toca canviar; hem de modificar els mètodes de treball del dia a dia i reciclar al nostre equip de treball perquè vagin adaptant-se progressivament.
En resum, abans de pensar en els teus productes, pensa on i a qui vols vendre’ls; abans de fer marca pensa com aconseguir associar-la als teus productes; abans de iniciar-te al eCommerce busca uns bons companys de viatge, fixa uns objectius clars i concrets, pensa en canviar els mètodes de treball amb una bona disciplina i organització, comunica i promociona el bo que ets i demostra-ho amb una bona atenció a l’usuari; analitza el que està passant per poder fidelitzar el client…
Però abans de tot això, pensa que és un nou canal de venda i necessites entendre i sobretot canviar el xip, modificar tot el que sigui necessari per adaptar la teva empresa al nou canal, però no precipitadament, has d’intentar que el cavall camini a un ritme còmode per a tots i, per sobre de tot, que no pari.