El mes de Gener, Madrid va acollir el Jelly Week, conscient que ja ha passat molt de temps, m’ha semblat interessant parlar d’ell degut al creixement que ha experimentat aquest moviment en el últims mesos.
El Jelly Week va ser impulsat a Espanya per Utopic_us, que va organitzar la trobada de coworkers (seguidors d’aquest moviment) amb l’objectiu d’explicar aquesta nova forma de treball comunitari i multidisciplinar. El Jelly Week va durar 7 dies, va ser la setmana internacional del Coworking i en aquest entorn es va parlar i explicar com publicitar i extendre aquest moviment a tot el país. Els Jelly són una barreja de tallers, trobades amb professionals, ‘’petites’’ ponències o taules rodones, visites guiades a espais Coworking i sobre tot, permeten disposar d’un espai on poder realitzar les teves tasques o projectes amb la possibilitat d’interactuar amb altres professionals. Tot això, realitzat i organitzat per defensors d’aquest moviment i amb una duració de diversos dies.
El moviment Coworking, bastant nou en el nostre país però amb una àmplia trajectòria en països com França, Estats Units o Anglaterra, proporciona espais on professionals, habitualment freelance, es relacionen, comparteixen els seus projectes, treballen en equip en un mateix espai i on es fomenta en Networking. És habitual que d’aquestes trobades neixin sinergies de treball i col·laboracions entre tots ells.
Però, què és en realitat el Coworking? Pot semblar, mirat des de la meva perspectiva ( persona que té un despatx fixe i habitual) un nou estil de vida per a persones que estan tancades a casa treballant en els seus projectes empresarials o personals. Un estil de vida que permet conèixer altres professionals potencialment complementaris per als nostres projectes i que d’una altra manera seria difícil contactar.
Des de que va arribar a Espanya aquest ‘’moviment’’, cada dia es creen més espais per a aquest tipus de trobades. Existeixen ja webs especialitzades, on s’encarreguen de tot, es pot trobar un despatx i llogar-lo per mesos amb uns serveis predeterminats i fets a mida de les necessitats del coworker, es poden trobar sales de reunions o cafès amb wifi per realitzar les tasques fora de la rutina diària.
Des de fa anys, els mètodes de feina de les companyies estan canviant i cada dia és més habitual el contractar freelance per realitzar aquestes tasques que no necessiten un contacte directe amb l’espai habitual, però si necessiten una disciplina diària i alhora han d’anar compenetrades i comunicades amb totes les persones de l’equip de treball. Per això existeix Internet, per connectar els resultats d’aquests treballs i permetre la cooperació entre individus independentment d’on s’hagi treballat o realitzat aquests projectes.
Aquest concepte o aquest moviment cada dia té més adeptes i s’està convertint en un estil de feina per a moltes persones. Però, al meu entendre, crec que ha de ser difícil acostumar-se a treballar amb altres persones en espais diferents als que estem acostumats, conviure i compartir. És imprescindible ser una persona molt disciplinada, ordenada i organitzada per que el dia a dia sigui productiu i no interfereixi de manera negativa amb els altres coworkers.
Què penseu del Moviment Coworking?
Wikipèdia diu que el Coworking és una manera de treballar que permet que diversos professionals independents de diferents sectors comparteixin una mateixa oficina o un mateix espai de feina (amb característiques similars a les d’un cafè) on es fomenta la col·laboració, el treball en un espai comunitari i multidisciplinar, i en definitiva, del Networking.
Però jo pregunto: Us adaptaríeu a aquest nou mètode de treball en grup?
Diuen que el Coworking, o el co-treball, és per donar resposta als canvis que la globalització ha produït, canvis econòmics, polítics o socials i d’aquesta manera fer replantejar i canviar els mètodes de treball i d’organització de les companyies.
Creieu que neixen nous projectes i idees d’aquestes trobades? O només és una ‘’excusa’’ per passar una estona acompanyat d’algú i poder sortir del nostre habitual lloc de treball?
I les companyies que tenen persones treballant en aquests espais, creieu que tenen algun inconvenient? I els resultats dels objectius, poden variar depenent d’on treballi el professional?
Sincerament no he assistit encara a cap Coworking i no conec a ningú que ho hagi fet a dia d’avui. Aquest és el principal motiu que m’ha portat a escriure aquest post i a demanar la opinió de tots els Coworkers.
Aquest Post va ser publicat el 28 de Juny del 2012 a ContuNegocio.es