Tengo en borrador un post que empece a escribir hace semanas, después de no haber detectado con anterioridad que mi posible cliente no quería ser cliente sino quería que le solucionase los problemas que tenia por que él lo vale y sin coste. Dos años después de la puesta en marcha de su eCommerce y al no obtener ningún resultado y en un momento de debilidad (supongo) se dispone a contactar conmigo vía Linkedin. Nos sentamos una tarde más de tres horas, pierdo el tiempo, pero me paga la cerveza, le dejo las cosas claras, hago trabajar a mi equipo para preparar una nueva estrategia con nuevas herramientas, claro esta con un coste de implementación, ridículo con el potencial que tiene el proyecto… y cuando se lo entrego me dice que no es lo que esperaba, que no esperaba un presupuesto, que esperaba que yo le dijera lo que tiene que hacer con las herramientas que tiene y sin coste… Perdí el tiempo, se lo hice perder a él y lo más importante, se lo hice perder a mi equipo. Acabo medio indignado por WhatsApp diciéndome cosas que no me merezco y que nunca contesté…
«Porque el cliente no siempre tiene la razón, pero si tiene la última palabra»
Este el resumen y de un post que esta esperando un momento de tranquilidad y de calma personal para modificarlo un poquito y que no parezca tan contundente y así «molestar» a menos personas posibles, un post que esta esperando un repaso final, poder enlazar algunos párrafos, y que viera la luz en este blog personal. Como me dijo un gran amigo mio hace años: «Siempre hay tres versiones la tuya, la suya y la verdad».
Era un post con un titulo corto, simple y claro: ¿Y tu? ¿A que te dedicas? Pero queridos amigos, este post nunca lo podrán leer, porque no lo publicaré jamas. Por una sencilla razón, este pasado domingo, 5 de Julio, navegando por Internet, llegue al blog de Pedro Rojas. Pedro es un buen amigo y compañero de «batallas» en algunas escuelas de negocios digitales, donde los dos impartimos clases de nuestra especialidad.
Pedro Rojas (@SeniorManager) es profesor de MBA, Máster y Posgrado en varias Escuelas de Negocio y Universidades de España. Y junto a Maria Redondo (@MariaRedondo) se dedican a la consultoría en Social Media Marketing especializados en Estrategia Digital y RR.HH. 2.0 en ThePlanCompany.com.
Queridos lectores y amigos, no van a leer mi post nunca jamas, pero si leen el de Pedro, van a leer casi el mismo que tengo en borrador, solo cambian un poco los precios. 😉
A continuación les dejo el post en Catalán para que den su opinión al respecto y si quieres leerlo en castellano pincha en el titulo; ¿Por qué la gente piensa que las consultas sobre Redes Sociales y Social Media Marketing son gratis?
Y como sabemos que alguien se dará por aludido… no nos importa! Como dice muy bien Pedro:
«Es un daño colateral que debemos asumir para crear conciencia en las personas que siguen pensando que los que nos dedicamos de verdad a profesiones centradas en Social Media, Marketing Digital, SEO e Inbound Marketing , nos podemos dar el lujo de seguir “regalando” lo que sabemos».
Yo añadiría el Comercio Electrónico (eCommerce) y el OmniChannel.
Per què la gent pensa que les consultes sobre Xarxes Socials i Social Media Marketing són gratis?
Amics i coneguts ‘Vaig al gra!
Compleixo amb informar-los que la professió de la qual formo part ha prohibit terminantment les consultes gratuïtes, de manera que pas a regular formalment les assessories baix assenyalades segons les següents tarifes:
– «Et puc anomenar un momentet per preguntar-te una cosa de la meva Facebook Page?» Preu: 45 euros
– «Com puc mirar tal cosa en tal xarxa?» Preu: 25 euros
– «Mira si us plau rapidet meu perfil de Linkedin a veure què et sembla» Preu: 45 euros
– «Et convido a un cafè!» Preu: 80 euros (Ja et convido al cafè jo)
– «Et convido a dinar!» Preu: 190 euros (No us preocupeu, el menjar i el vi els pago jo)
– «Creus que pots donar-li un cop d’ull a la meva nova web / Bloc a veure si et sembla bé?» Preu: 85 euros
– «¿Tindràs un momentet avui per dir? Serà un minut! » Preu: 35 euros
– «Quin xarxa social creus tu que és millor per a …?» Preu: 45 euros
– «Vine un dia a la nostra oficina / despatx perquè el coneguis» Preu: 120 euros (Jo els porto unes galetes)
– «He publicat un post al meu blog Em podries fer un RT al teu Twitter?» Preu: 25 euros
– «Quina eina uses tu per gestionar les estadístiques de tal xarxa? Preu: 45 euros
– «Saps on puc trobar informació sobre tal cosa?» Preu: 0 euros (Gratuït) Ves a Google!
Casos especials:
– «M’acabo de graduar del curs tal de Community Manager i ja tinc dos clients i no sé com començar, ¿Em pots ajudar?» Preu: 480 euros (Per cert Pobres clients!)
– «Ens encantaria que poguessis ser ponent en l’esdeveniment tal, però no tenim pressupost per als ponents Però et donarem molta visibilitat!» Preu: 480 euros (Per la visibilitat i difusió que li donaré jo a l’esdeveniment, i com a cortesia, els regalo els 30 minuts de ponència).
Ara de debò! …
És possible que això que acabes de llegir llevant alguna ampolla o obriu algunes ferides .. Però sóc consultor enThePlanCompany, no un servei gratuït d’informació! I ja estic cansat d’assumir jo les butllofes i les ferides.
Aquest llistat, irònic en el seu context, però real en el seu fons, és més una invitació a reflexionar que un atac als que fan aquest tipus de consultes, i encara que estic segur que alguns es donaran per al·ludits No m’importa! És un dany col·lateral que he d’assumir per crear consciència en les persones que segueixen pensant que els que ens dediquem de veritat a professions centrades en Social Media, Màrqueting Digital, SEO i Inbound Màrqueting (entre altres), ens podem donar el luxe de seguir » regalant «el que sabem.
Cada dia (de dilluns a diumenge) em deixo la pell treballant jornades de 16 hores intentant mantenir-me al dia en una professió que canvia a cada minut per saber tot el que passa a Internet i així poder seguir donant als meus clients el servei que mereixen.
¿Cobres quan fas una feina, veritat? Jo també! I respondre preguntes com aquestes és part del meu treball!
Ja s’ha esgotat la meva paciència en veure que altres persones li resten valor a aquests coneixements que he adquirit amb tant esforç durant els últims anys, sigui per no tenir en compte el que m’ha costat adquirir-los, per ignorància o per simple cara dura.
Si ets dels que treballes de forma seriosa en aquestes professions, segur que t’identificaràs amb mi en llegir aquestes línies.
Igual que els metges i els advocats … Un professional 2.0 (de veritat) viu del que fa, però sobretot, del que sap. Així que les consultes, preguntes, trucades, WhatsApps, reunions no previstes o qualsevol altra forma d’obtenir informació sobre el nostre «know-how» Es facturen!
A veure si alguna vegada necessites preguntar-li per un «dolorcito» al metge o per un «Què faig?» A l’advocat i et fa la consulta gratis! Oi que no? Val! doncs nosaltres tampoc.
Per cert, Tens una consulta sobre aquests temes? Et deixo aquest enllaç a un formulari perquè deixis allà teu missatge i llavors pugui fer-te un pressupost: Contacte Consultes