El Govern de dades arriba a les pimes
25 marzo, 2021
Google Lens, la «màgia» d’identificar qualsevol producte o lloc
13 septiembre, 2021

NFT, la tecnologia que està revolucionant el món digital

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Fa unes setmanes va ser notícia que el fundador de Twitter, Jack Dorsey, havia subhastat el primer tweet publicat a aquesta xarxa social i que Sina Estavi, CEO de Bridge-Oracle, va desemborsar 2,9 milions d’euros per aquest tweet mitjançant tecnologia NFT o token no fungible, el qual certifica i confirma la seva autenticitat.

Els NFT són tokens criptogràfics amb unes característiques pròpies: són únics, indivisibles, indestructibles, verificables i no intercanviables. Es fan servir per verificar una propietat digital. Gràcies a les seves funcions, no es poden copiar ni substituir ni dividir ni convertir. Desenvolupats amb la tecnologia blockchain, són tokens de criptomoneda que representen un valor irrepetible. La clau dels NFT són els Smart contracts.

Per entendre el que està succeint al món digital amb la tecnologia NFT, expliquem a continuació els conceptes relacionats amb ella:

Blockchain
La tecnologia blockchain o cadena de blocs és un registre únic i copiat en diversos nodes duna xarxa. És una estructura de dades que s’agrupa en blocs enllaçats entre si mitjançant el hash (codi únic del bloc). La informació introduïda i copiada a tots els nodes està assegurada criptogràficament i és gairebé impossible eliminar-la ni manipular-la ni editar-la, perquè cal modificar el 51% dels blocs d’aquesta cadena.

Actius digitals
Els també anomenats recursos digitals són contingut intangible digitalitzat que pertany a algú i del qual se’n té el dret d’ús. Els més comuns són documents de text, bases de dades, imatges, fotos, vídeos, GIF, però també es consideren actius digitals els perfils de xarxes socials, els tweets, els blocs, el programari empresarial (ERP), el programari de gestió de clients (CRM) i les pàgines web.

Token
Un token és un codi de programació que s’estructura en diferents capes de valor i és dissenyat per una persona o empresa. Té un valor acceptat per una comunitat, es crea amb un protocol de criptomoneda i sempre serà recolzat per la tecnologia blockchain.

William Mougayar, president executiu de Kin Ecosystem, ho defineix com: “una unitat de valor que una organització crea per governar el seu model de negoci i donar més poder als seus usuaris per interactuar amb els seus productes, alhora que facilita la distribució i repartiment de beneficis entre tots els seus accionistes”.

Hi ha diversos tipus de tokens. Els d’utilitat (utility token) són un tipus especial que serveix per capitalitzar o finançar projectes d’una companyia, per donar accés a un producte o servei determinat. Els tokens de seguretat (security token) tenen un valor financer (actiu financer); es podria dir que són una barreja de criptomoneda i accions d’una companyia. Els d’accions (equity token) són un tipus de l’anterior però funciona com una propietat d’una inversió. Hi ha altres “variants” de tokens, com els currency tokens o els asset tokens, més lligats a les criptomonedes. Els Bitcoin o altres criptomonedes són tokens fungibles.

No podem caure en l’error de confondre una criptomoneda que utilitza el seu blockchain amb un token que utilitza la tecnologia blockchain d’una criptomoneda per funcionar.

Smart contracts
Els contractes intel·ligents o Smart contracts són codis o protocols informàtics que serveixen per verificar i fer complir un acord que s’executa per ell mateix.

En resum, i per lligar tots els conceptes i entendre com funciona la tecnologia NFT que està revolucionant el món digital, hem de saber que la tecnologia blockchain verifica i custòdia tota la informació de la propietat, l’autenticació i els drets d’ús dels actius digitals en format token (codi), mitjançant un Smart contract i que aconsegueix que només existeixi un exemplar i així ho converteix en un token criptogràfic NFT. Els NFT són un registre (informació) de qui té un actiu digital únic.

Del primer tweet a La Gioconda
Però el que la majoria de nosaltres ens preguntem és com algú pot voler un actiu digital quan per la xarxa circulen còpies d’aquesta informació o contingut. Podríem trobar a Internet el primer tweet de la història, copiar-lo o descarregar-lo al nostre ordinador i tindríem a la nostra possessió alguna cosa per la qual algú ha pagat milions d’euros.

Fa uns dies parlaven en un programa de televisió del retrat de Lisa Gherardini, més coneguda com La Gioconda o La Mona Lisa, de Leonardo da Vinci. Molts pintors han reproduït la imatge de la dona de Francesco del Giocondo. Es diu que el primer va ser un deixeble de Da Vinci que va pintar una rèplica alhora que aquest pintava l’original.

Si teclegem a Google gioconda da vinci ens surten aproximadament 1.8 milions de resultats i milions d’imatges. Qualsevol de nosaltres podria tenir una còpia a casa en qualsevol format, però la propietat de l’autèntic i únic retrat de La Gioconda pertany al govern de França i l’original només es pot veure al Museu del Louvre de París. La còpia de l’alumne de Da Vinci pertany al museu del Prado de Madrid.

El valor d’una cosa única
El que té valor és l’original, perquè qui el posseeix té a les mans una cosa única. Passa el mateix amb els actius digitals, tots podríem tenir el primer tweet de la història, però l’original el té Sina Estavi, gràcies a un token NFT que ho demostra.

El sector del col·leccionisme ha estat un dels primers a operar a NFT. Aquest mes de maig sortia la notícia a la revista online Marketing 4 Ecommerce que eBay, un dels majors marketplaces especialistes en productes exclusius i diferents, ampliava el seu catàleg a col·leccionistes de tota mena (físics i digitals) i que obrirà actius digitals al seu plataforma. Estaran disponibles per a la nova generació de col·leccionistes, música, art, col·leccionables i altres NFT. A més, en el futur podrien acceptar criptomonedes en les transaccions.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.