Cómo pueden los algoritmos orientar a un alumno para elegir su carrera profesional
10 octubre, 2019
El poder de la neurociència i del client empoderat
3 diciembre, 2021

Las 10 habilidades que necesitarás para tu futuro profesional

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Fa uns dies vaig assistir a una conferència sobre el professional del futur i les habilitats que més es van a demanar. El ponent, director general de Zeno Quantum, va començar fort: «Senyors, segons la Universitat d’Oxford, en pocs anys, el 50% de les professions desapareixeran, especialment les anomenades de coll blanc … El vostre lloc de treball està amenaçat … Només ho comento per la vostra informació. »

Després de l’ensurt inicial i de la corresponent explicació de com detectar si la nostra professió està amenaçada fins arribar a desaparèixer, va parlar de la intel·ligència artificial, que no deixa de ser la responsable dels canvis que s’acosten en el món empresarial.

Però la gran amenaça és la resistència al canvi, pels dos motius de sempre: la seguretat i el confort dels professionals.

Va parlar també de les fases del canvi, de construir un nou futur i del talent que qualsevol persona d’aquest món té i que molt sovint no coneixem. I va arribar a la part que més em va agradar i que comparteixo en aquest post: les deu habilitats del professional de el futur.

Segons el Phoenix Research Institute, és urgent començar a formar-nos permanentment en aquestes habilitats, per poder seguir sent competitius i així superar les amenaces de la quarta revolució industrial i marcar la diferència.

1. «sensemaking»

El terme sensemaking fa referència a la capacitat d’entendre i donar sentit al món que percebem, cada vegada més globalitzat, complex i diferent.

2. Intel·ligència social

És la capacitat de relacionar-se de manera empàtica i conviure amb altres persones en un món digital. És a dir, aconseguir tenir l’habilitat de comunicar-nos, interactuar i relacionar-nos amb persones, encara que no estiguin presents físicament. La gestió de les emocions és una de les peces clau de la intel·ligència social, igual que ho és en la intel·ligència emocional.

3. Innovació i adaptació

La innovació és creativitat, però no hi ha innovació sense disrupció. L’habilitat d’innovar constantment ens portarà a la creativitat i això és la «gasolina de el futur». Els perfils menys creatius però més continuistes seran els que donaran sentit a les creacions, aquesta és l’adaptació.

4. Competències interculturals

Aquesta habilitat està relacionada amb l’actitud cap a altres cultures. Actualment ja treballem amb persones de diferents llocs del món, però la clau serà la internacionalització, que no és el mateix que saber idiomes. No pensa igual un xinès que un alemany o un rus, no tenen la mateixa cultura, fan les coses de manera diferent i, no obstant això, tots treballarem en la mateixa companyia o projecte.

5. Pensament computacional

Serà fonamental saber fer front a problemes de diferent índole i aconseguir resoldre’ls. Aconseguir que els problemes es facin més petits, es fraccionin, i així trobar una solució a cada un d’ells. Les habilitats per aconseguir-ho són pròpies del pensament lateral i crític i inclouen disciplines com el comportament humà per aconseguir desgranar un problema.

6. Cultura multimèdia

Aquesta habilitat és la que solem tenir més treballada. Xarxes socials, Internet, mobilitat, noves tecnologies com la RV (Realitat Virtual), la Realitat Augmentada (RA) o l’arribada del 5G, que farà que la vida sigui molt diferent de la que coneixem.

7. Transdisciplinariedad

Haurem de conviure amb equips multidisciplinars i amb empreses de diferent índole, encara que ara els professionals encara estan especialitzats en un sol àmbit. Pot arribar el dia en què un informàtic hagi de ser financer en una companyia. Per això, hem de ser capaços d’entendre altres sectors, per poder desenvolupar la nostra feina en altres entorns.

8. Capacitat de disseny

No es tracta del disseny artístic, sinó del disseny de les grans organitzacions. Hi ha empreses molt grans que es mouen per tot el món, el que les obliga a tenir grans estructures i organigrames per aconseguir amb èxit els seus objectius. Els professionals han de ser capaços d’entendre aquesta mentalitat de disseny de companyies globals.

9. Capacitat crítica cognoscitiva

El pensament cognoscitiu consisteix a aprendre qualsevol cosa, ja sigui teòricament, amb la pràctica o amb l’experiència. La capacitat crítica cognoscitiva ens permet ser persones analítiques davant de cada cosa que es planteja. És un gran repte i no totes les companyies estan preparades per ser crítics i superar la mediocritat. Hem de ser valents.

10. Col·laboració virtual

És l’habilitat de poder treballar i conviure amb altres persones d’altres llocs amb metodologies diferents a les nostres. Segons un estudi realitzat per Forrester Consulting, un 84% de les empreses han utilitzat videoconferències en el núvol i un 78% tenia terminals a les sales de juntes. Aquestes eines col·laboratives ajuden a incrementar la productivitat. Per això, hem de tenir la capacitat de canviar la nostra metodologia per incorporar noves eines.

La quarta revolució industrial està modificant el model d’empresa que coneixem avui dia. La velocitat a la qual succeeixen les coses és la gran amenaça. Aquestes deu habilitats seran necessàries per al nou professional, si vol seguir sent competitiu, sigui de el sector que sigui, el que ens obliga a formar-nos permanentment.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.