Herramientas para el cambio: un pensamiento es una intención

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Durant l’estiu passat, vaig preparar una conferència sobre les diferents eines per al canvi, titulada «La metamorfosi: un pensament és una intenció».

No es tractava d’una xerrada motivacional. Per a mi la motivació no existeix. Hi ha motius per estar motivat, que de vegades no detectem. Era més aviat una conferència provocativa i de reflexió. Aquest és el resum amb els deu punts més importants:

  1. Persones: Millora personal i contínua

Tots els negocis, projectes, empreses i comerços tenen darrere persones, que són les que han de realitzar els canvis.

La majoria de les persones volem millorar la qualitat de vida, però som poques les que ens aturem a pensar què vol dir qualitat de vida, i en son encara menys les que s’aturen a reflexionar sobre quins motius els porta a fer-ho.

Meditem doncs, sobre la societat de l’ésser i no del tenir, i sobre els valors que sostenen el món. Aprenem a escoltar i parlar, descobrim el nostre talent i quina és la nostra proposta de valor com a persones.

Aquests canvis, entre altres, són el punt de partida per a la millora contínua, que ens portarà a tenir millor qualitat de vida i realitzar la nostre feina amb menys estrès i més eficàcia.

  1. Comportaments: Forma de ser

No tothom pren consciència que el més important de les nostres feines són els resultats que obtenim. De fet, si volem ser precisos, el més important són els resultats positius menys els errors que cometem.

Molts dediquem hores i hores a treballar, restant temps a la nostra vida privada i d’oci, sense parar-nos a pensar que no hauríem de treballar tantes hores. Només cal treballar una mica millor cada dia per ser millors professionals.

La forma de ser és conseqüència de la forma de pensar. Si a això li sumem les creences personals de cadascú, ens portarà a prendre decisions i realitzar accions.

  1. Objectius: Fites

La creació de nous hàbits que trenquin la rutina, i la repetició de noves accions conduiran a una recompensa en forma de desig, cal entendre que es poden aconseguir noves metes. És aquí on hem de convertir aquest desig en un objectiu.

La majoria de les persones confonen un objectiu amb una previsió. Un objectiu és mirar a el futur i projectar cap al present. Les previsions comencen en el passat i van del passat cap al futur passant pel present.

Hem de ser conscients que el punt de destí és el més important i que es necessiten hores de reflexió per saber on volem anar. Necessitem pensar en gran i sortir a guanyar. Per això cal un pla, organització i donar-nos el temps just i necessari per aconseguir-ho.

  1. Decisions: Qualitat de vida

És important actuar sense por, perquè el que estem reconstruint ens conduirà a prendre millors decisions en qualsevol àmbit de la nostra vida, en benefici propi, de les persones del nostre entorn i de la societat en general.

Caldrà que prenguem decisions i fem accions que donaran un resultat determinat. És en aquest punt ens haurem d’oblidar dels resultats, observar-nos amb molta atenció i centrar-nos en els comportaments i la presa de decisions.

Ara més que mai, aquests són els cinc punts que hem de treballar abans de prendre decisions per poder fer un pas endavant: Treballar menys, treballar millor, descansar prou, divertir-nos i pensar amb calma.

  1. Accions: Construeix

Cap decisió s’aconsegueix si no hi ha una acció. Si tenim clar que volem canviar perquè ho hem decidit, només cal posar-se en marxa.

No seré jo qui digui quines accions es necessiten realitzar, ja que cada persona prendrà les seves pròpies decisions i realitzarà les seves pròpies accions. Però puc afirmar que les accions són la clau per arribar a aconseguir els objectius marcats.

Arribats a aquest punt, es poden treballar un seguit d’accions que ajudaran a la persona a enfortir-se i construir una base sòlida.

  1. Lideratge conscient: Observador conscient

Les empreses volen que les persones que dirigeixen equips siguin autèntics líders, que saben el que volen, comprenen a les persones que els envolten i inspiren els altres.

Altres empreses -poques, de moment- van un pas per davant i estan treballant el denominat lideratge conscient, que atorga una major importància a les persones i a les seves habilitats, davant els coneixements. Fa setmanes vàrem publicar un article en aquest mateix blog que en parlàvem.

  1. Somni: Desitjos

Tot comença amb un somni amb destinació final. Podem aconseguir el que ens proposem a la vida si tenim un somni, un pla d’acció adequat a les nostres possibilitats, disciplina per aplicar-lo i ens donem el temps necessari per aconseguir-ho. Un somni és el que no ens deixa dormir a la nit.

Per petit que sigui, tothom té un somni, però sovint ens falta trobar els motius per posar-nos en marxa i aconseguir-ho.

Busquem excuses que no són més que les pors que tenim, conseqüència de vegades del nostre entorn o de no tenir clars els motius que ens conduiran al nostre somni.

  1. Compromís: Esforç

El significat de compromís passa per un pacte, un contracte o un acord entre nosaltres mateixos i el somni.

La disciplina, la dedicació i la gestió del temps són peces clau per aconseguir un compromís que ens porti a realitzar amb passió la nostra feina. La rutina reforça els nostres hàbits, i canviant els hàbits podem arribar a variar, fins i tot, el caràcter de les persones per millorar els resultats.

  1. Actitud: Optimisme

L’actitud de les persones defineix la seva forma de ser i de pensar, és a dir, els seus comportaments. Les aptituds defineixen els nostres coneixements. La suma de les dues genera confiança en les persones.

Si a la confiança de cada un de nosaltres li sumem el talent que tota persona té i que molt sovint no sap que té, el resultat final és la creativitat, l’experiència en noves habilitats i la innovació. El futur passa per tenir noves habilitats més que coneixements.

  1. Passió: Diversió

I l’últim punt per a mi el més important. La vida és passió, la resta és una pausa.

Si posem passió en el que fem, la recompensa és enorme i arriba en forma de felicitat.

Hem de definir molt bé què significa la felicitat per a cada un de nosaltres, buscar l’equilibri i sobre tot ésser conscients del que fem i per què ho fem.

Un bon lideratge conscient s’aconsegueix quan t’adones que has de canviar certes actituds, creences i conductes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.