Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.
A l’estiu de l’any passat va contactar amb mi una companyia en ple creixement especialitzat en medicina capil·lar i cirurgia estètica. Vaig començar a treballar com a assessor general, amb l’objectiu de reorganitzar el departament comercial i el canal digital, i “controlar” els departaments administratius i comptables, per poder executar un pla d’expansió per a aquest 2022.
Actualment, ja amb responsabilitats de director executiu (CEO) i treballant colze a colze amb doctors i metges cirurgians, amb tècnics i especialistes capil·lars i cirurgia plàstica, amb comercials, administració i comptabilitat, torno a escriure el que s’ha dit i escrit milions de vegades, les empreses són persones i són la clau per a l’adaptació obligada als canvis.
Replantejar-se la manera de viure i treballar
Us preguntareu per què us explico això. Simplement, perquè he detectat els dos últims anys que alguna cosa està canviant en els actors de la pel·lícula -segurament com a conseqüència de la pandèmia-, que ens ha fet replantejar-nos molts punts de les nostres vides, siguem treballadors, empresaris o consumidors finals.
No sóc ningú per dir què ens hem de replantejar i què no, però sí que em permeto el luxe de donar-vos la meva opinió, per intentar que algú comparteixi el seu punt de vista. Puc afirmar que hi ha d’haver una altra manera de viure, i és a les nostres mans aconseguir-ho.
Tots som conscients que el món està evolucionant i canviant a ritmes vertiginosos. La pregunta és: canviem i evolucionem nosaltres com a persones? Ens adaptem o sobrevivim per anar fent?
Si realment volem adaptar-nos, hem de respondre quatre preguntes amb sinceritat: Com veiem el sector en què treballem? I l’empresa que representem? Com ens veiem com a professionals? Com estem personalment?
La majoria dels sectors del nostre país s’han adaptat a la realitat. La incorporació de noves tecnologies, noves eines per millorar la productivitat, l’aplicació de noves metodologies de treball i, sobretot, la incorporació de processos automatitzats ajuden molts sectors a seguir per un camí que els portarà a l’èxit. La clau és la velocitat dadaptació. Res no serà igual que abans.
Detectar el talent de les persones
Moltes empreses han entès que han de modificar tasques per adaptar-s’hi. Detectar els processos interns amb totes les branques externes, preparar protocols d’actuació pensant en el nou consumidor, i així poder assolir una metodologia de treball que ajudi a la ràpida adaptació de les persones que componen aquesta companyia. La clau és saber detectar el talent de les persones analitzant-ne la intel·ligència. Tornar a fer el que fèiem, però de manera diferent.
Com a professionals hem d’adaptar-nos a allò que realment ens fa feliços. Actualment cal treballar les deu habilitats del professional del segle XXI. Hem de formar-nos en aquests àmbits si realment volem continuar treballant en allò que ens agrada o apassiona. Ja no serveix només tenir els coneixements de les teves responsabilitats professionals. La clau és la formació a les noves habilitats i evolucionar. Com més ens semblem al que érem, més lluny estarem del que hem de ser.
Aquests dos darrers anys, molts de nosaltres hem patit psicològicament i físicament. Ara, més que mai, hem d’intentar canviar i modificar els nostres comportaments per adaptar-nos i poder aconseguir l’estabilitat personal.
A la vida hi ha tres «compartiments»: el personal, el professional i el familiar. Tots són importants, però el que necessita més cura és el personal. Si estem bé, la família i la feina van bé. Hem de treballar una millora continuada per trobar la qualitat de vida que desitgem. La clau és ser diferents i treballar per trobar la felicitat en qualsevol àmbit de la vida.
El paper de les nostres decisions i accions
Una persona sempre obté un resultat de les seves decisions i accions. Quin és l’origen d’aquest resultat? L’origen és la seva manera de ser, la seva manera de pensar i les seves creences. Els comportaments de les persones sempre donaran un resultat. Si volem canviar els comportaments i com a conseqüència el resultat, cal variar els comportaments. És important no focalitzar-se en el resultat i sí en els comportaments.
El meu bon amic Marc Vidal assegura que hi ha quatre tipus de persones al món:
Les persones intel·ligents, les decisions i accions de les quals sempre beneficien els altres i a si mateixes alhora. Les persones malvades, les accions de les quals perjudiquen els altres, però a elles no. Les incautes, les decisions i accions de les quals beneficien els altres i es perjudiquen elles. I, finalment, les persones estúpides, les accions de les quals perjudiquen els altres i elles mateixes.
Quan fa pocs mesos preparava la meva conferència “Una altra manera de viure”, vaig decidir tancar les més de dues hores amb una conclusió personal:
A la vida no hi ha casualitats, hi ha causalitats si se’n coneixen les causes. El que ha passat és l’única cosa que podia haver passat. Quan una cosa s’acaba, s’acaba sense excepció.
La felicitat és una decisió
Per aquestes tres raons, ha arribat el moment de ser feliços, entenent la felicitat com una decisió i no com un estat d’ànim (que cadascú decideixi què significa la felicitat per a ell mateix). Si coneixem les causes del que ha passat, podrem donar-ho per acabat i començar de nou, canviant els comportaments i sent més intel·ligents.
Però per això necessitem canviar els comportaments i ser persones més intel·ligents del que som, ja sigui a la feina o amb la família. Buscar un equilibri entre la vida personal i professional, perquè la confiança que generem com a persones és el secret del nostre èxit i cada dia més el món necessita persones com tu, que prenguin decisions, que adquireixin nous coneixements, amb més experiència, per tenir-ne més confiança en si mateixes i així poder liderar transformacions disruptives i innovadores en aquest món canviant.