A la recerca de la felicitat a la feina
28 enero, 2022

Les 8 intel·ligències de Gardner per detectar el teu talent

Si quieres leer este post en castellano en el blog de Telefonica Empresas pincha aquí.

Durant els darrers anys com a docent m’ha ajudat molt conèixer les característiques de la teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner, per identificar les aptituds i habilitats innates dels meus alumnes. I els mateixos coneixements em serveixen actualment com a responsable de Recursos Humans per detectar el talent, les habilitats i capacitats de les persones que componen els diferents departaments professionals de l’empresa on treballo.

El psicòleg nord-americà Howard Gardner, professor de la Universitat de Harvard i premi Príncep d’Astúries el 2011, va presentar el 1983 la Teoria de les set intel·ligències múltiples, basant-se en processos d’aprenentatge i en el funcionament del cervell humà enfocat al camp de l’educació. El 1995 va afegir una vuitena intel·ligència.

Atenent la definició de Wikipedia, la intel·ligència és la capacitat de percebre o inferir informació i retenir-la com a coneixement per aplicar-ho a un comportament i adaptar-ho a un entorn o context.

Detectar les habilitats
Tot i això, per a Howard, la intel·ligència és una xarxa de conjunts autònoms interrelacionats entre si i no un conjunt de capacitats específiques.

Des de fa anys observo els comportaments de les persones que m’envolten i si sóc capaç de detectar-ne les habilitats, és molt més fàcil per a mi potenciar tot el seu talent professional. Sempre he dit que no hi ha cap persona al món que no tingui talent, tots posseïm habilitats de totes les intel·ligències, però destaquem molt més en alguna en concret. La “barreja” de les capacitats de totes elles ens ajuda en el nostre progrés. Però sovint no sabem en quines aptituds som millors i quines se’ns donen millor per detectar el talent i poder fer la nostra feina.

L’objectiu és conèixer-se un mateix i saber quina de les vuit intel·ligències existents tenim més potencial per aportar un valor afegit únic i diferencial. El nou paradigma ens porta a compartir valors nous i que la persona i les interconnexions humanes siguin el més important d’una relació professional.

Les capacitats de les vuit intel·ligències
En cursiva trobareu les característiques més habituals de les vuit intel·ligències de Gardner:

1. Intrapersonal o individual
Habilitat per conèixer-se i comprendre’s a si mateix. Si coneixem les nostres fortaleses i debilitats com a persones, reflexionarem, avaluarem, pensarem, planificarem i actuarem millor. Habitualment, les persones amb alta intel·ligència intrapersonal imaginen i somien amb els seus objectius personals i professionals més que altres.

2. Interpersonal o social
És l’habilitat per conèixer, interactuar i comprendre els altres. Si sabem observar i escoltar les persones que ens envolten, serem capaços d’empatitzar i relacionar-nos i ens ajudarà a les nostres relacions personals i professionals. També és la capacitat de comunicació, empatia i interacció, cosa que permet identificar l’estat d’ànim i els sentiments dels altres. Normalment les persones amb la intel·ligència interpersonal alta mostren sempre el desig d’ajudar-ne d’altres.

3. Lingüística o verbal
Habilitat per al llenguatge oral i escrit. Si sabem comunicar-nos i parlar, serem capaços de respondre utilitzant les paraules correctes a cada moment.

La capacitat de pensar ràpid, narrar, llegir i memoritzar ens portarà a una millor improvisació i seguretat a les converses. Habitualment, les persones amb la intel·ligència lingüística o verbal alta són capaces de donar so i ritme a les paraules, i manifesten una gran habilitat de comunicació i expressió retòrica i poètica.

4. Lògic-matemàtica
És una habilitat especial per raonar i analitzar. Si sabem resoldre problemes matemàtics, serem capaços d’analitzar, raonar, experimentar i solucionar problemes amb els números pensant en les regles de la lògica. Les persones de números observen, processen, comprenen, plantegen i resolen molt més ràpid que la resta, amb la qual cosa aporten un punt de vista diferencial.

5. Corporal o quinestèsica
És l’habilitat i el domini de l’expressió corporal. Si sabem escenificar, coordinar i expressar-nos amb el cos, serem capaços d’expressar habilitats físiques com l‘equilibri, la flexibilitat, el ball i la velocitat. Les persones que desenvolupen la coordinació física, amb l’ajuda de la mental, assoleixen la coordinació i el perfeccionament físic per a un desenvolupament cognitiu, com ara el teatre o l’esport.

6. Musical o rítmica
Habilitat especial per a la música. Si sabem escoltar, xiular, taral·lejar i cantar, serem capaços de comunicar-nos i expressar-nos molt millor. Percebre els tres pilars que componen la música, el ritme, el to i el timbre ens ajudarà a aconseguir aptituds per expressar-nos musicalment mitjançant les melodies, compondre o apreciar qualsevol so.

Les persones amb aquesta intel·ligència alta tenen més facilitat d’aprenentatge, expressar sentiments i emocions a través de la música i perceben formes musicals reconeixent els patrons rítmics.

7. Espacial o visual
Capacitat per dominar l’espai. Si sabem distingir formes i objectes des de diferents angles, tendirem a pensar en imatges o fotografies i percebrem el món visualitzant, imaginant i creant imatges mentals, dissenyant, ordenant, organitzant i dibuixant a partir de l’experiència visual per transformar-lo. Normalment les persones amb aquesta intel·ligència elevada tenen la capacitat de processar informació dels espais bidimensionals i tridimensionals.

8. Naturista
És la capacitat per entendre el món natural. Si sabem percebre els objectes, animals i plantes que componen la naturalesa i estudiar-ne les relacions rellevants, aconseguirem observar, identificar, percebre, captar, classificar i ordenar. Els individus que tenen la capacitat d’experimentar el món natural tenen habilitat per al pensament científic i els sentiments envers espècies de flora i fauna.

Dotze anys després d’exposar les set intel·ligències múltiples, Howard Gardner va presentar la intel·ligència naturista, perquè va pensar que mereixia una intel·ligència independent, pel fet que els subconjunts i diversos aspectes cognoscitius de la intel·ligència naturista eren diferents de la resta, encara que estaven inclosos des de 1983 a les intel·ligències matemàtica i espacial.

Us animo a realitzar una autochequeig personal, per determinar en quina o quines de les vuit intel·ligències destaqueu més i així pot o no (perquè ja ho sabeu) que descobriu el vostre talent i pugueu potenciar les vostres habilitats i capacitats en el vostre dia a dia.

Fotografia de Taton Moïse a Unsplash

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.