AssistiveTouch de iPhone
9 febrero, 2013
El SoLoMo i les nostres botigues físiques
21 junio, 2013

Avantatges i inconvenients del ‘Drop shipping’ per al comerç electrònic

Puedes leer este post en castellano pinchando aquí. 

Des de fa anys, al nostre canal de comerç electrònic treballem per aconseguir superar diversos reptes, que no són altres que la fidelització i la logística. De la fidelització us parlaré en un altre post i de la importància de la logística ja us en vaig parlar en una altra ocasió. Però avui m’agradaria explicar-vos què és el Drop shipping i l’importància que té per a nosaltres.

A BricMania.com ja fa uns quatre anys que ho «intentem treballar» amb alguns proveïdors/fabricants del nostre sector. I dic que ho intentem perquè són pocs els que entenen l’important que és l’enviament per al comerç electrònic. És cert que últimament hem detectat molts canvis en el nostre sector, i cada dia són més els que entenen aquest nou, o no tan nou, mètode de venda i comencen a adaptar-s’hi.

Què és el Drop shipping ?

Segons Wikipedia, Drop shipping, Dropshipping o Drop shipment és un tipus de venda al detall on el minorista no guarda els béns en el seu inventari, sinó que passa la comanda del client i els detalls de l’enviament al majorista, qui despatxa les mercaderies directament al client. El minorista obté el seu benefici en la diferència entre el preu majorista i el preu minorista. No cal dir res més, és clar!

És una tècnica de venda en què el venedor, en aquest cas el nostre comerç electrònic, no té estoc dels productes que ofereix en la seva plataforma i envia les comandes als seus clients mitjançant el fabricant o distribuïdor del producte, perquè aquest realitzi el lliurament final al client.

Percebem ja fa uns anys que havíem de treballar aquest mètode per una sencilla raó: en el nostre comerç electrònic tenim un gran percentatge de clients a la comunitat de Madrid que ens compren productes de ferreteria i bricolatge, per ser exactes màquines elèctriques. Quan per raons de trencaments d’estoc en el nostre magatzem (no passa molt sovint, però amb un catàleg tan ampli de vegades passa), teníem que demanar els productes al fabricant, ubicat a Madrid, i ens els enviava amb 24 hores, nosaltres, després de la recepció, el tornàvem a enviar a Madrid amb unes altres 24 hores. És obvi que aquest moviment del producte era del tot absurd i doblement costós. Per això, vam decidir proposar al fabricant l’enviament directe des del seu magatzem al nostre client i així vam començar a treballar el Drop shipping, pactant prèviament un acord comercial entre ambdues parts i amb l’objectiu de reduir costos d’enviament i temps d’espera del nostre client, que és el consumidor dels seus productes. Des d’aquell moment vam fer dues llistes de proveïdors/fabricants, els «tradicionals» i els «Drop», donant molt més pes als productes d’aquests últims, ja que ens permetien ampliar el catàleg sense perjudicar el temps d’espera del client fins a la recepció de la comanda.

Però el Drop shipping té els seus avantatges i els seus inconvenients. Per entendre els mètodes de treball, anirem per parts. Què passa quan rebem una comanda el producte és d’un proveïdor/fabricant «Drop» ?

El primer que mirem és la fitxa del proveïdor, per veure amb quin termini de lliurament treballa i amb quina agència de transport. Si el termini no és el mateix que vam anunciar en el eCommerce, cridem al client per notificar-li el nou termini de lliurament i l’agència.

Seguidament enviem al proveïdor/fabricant un document pdf amb la comanda mitjançant  correu electrònic, indicant-li totes les dades de l’enviament, i a continuació li diem per assegurar-nos que l’ha rebut i ho confirmem.

Un cop el distribuïdor o fabricant ens notifica el lliurament del paquet a l’agència de transport, facilitem al client les dades necessàries perquè pugui realitzar el seguiment del seu enviament, igual que ho faríem si el material sortís del nostre magatzem.

Quins inconvenients té el Drop shipping ?

• Un dels principals problemes és la pèrdua de control de l’enviament d’alguns comandes, al no utilitzar el nostre propi back office de l’empresa de transport. Disposem d’un nombre de tracking, però només podem accedir a la mateixa informació a la qual accedeix el client final, que és limitada. En cas de problemes amb el lliurament de la comanda, l’interlocutor serà el proveïdor, no l’agència de transport.

• La preparació de la comanda és un altre inconvenient. Els típics errors de preparació i control del producte: demanem blau i es prepara vermell… No hem pogut controlar què ha sortit del magatzem. Aquest problema no es pot evitar, però sí atenuar si en els contractes signem alguna clàusula de compromís per part del proveïdor, perquè es faci responsable de les despeses derivades d’aquest error.

• I, finalment, el temps de lliurament, que normalment és més llarg del que és habitual, i es demora el lliurament depenent del «gran» que sigui el proveïdor/fabricant. L’excusa sol ser que tenen molts enviaments diaris i no poden avançar les nostres comandes. D’altra banda, el proveïdor no acostuma a treballar amb tarifes 24 hores…

Quins avantatges té el Drop shipping?

• La major avantatge és la possibilitat de «penjar» al nostre eCommerce catàlegs enormes de productes. Però això té un petit inconvenient: el control estricte de l’estoc del proveïdor/fabricant, per això és primordial una relació comercial i una comunicació excel·lent.

• La segona gran avantatge és la reducció d’estocs i l’eliminació de restes de productes que no siguin venuts en els nostres magatzems.

• El packaging és un altre avantatge important, normalment el proveïdor/fabricant utilitza un packaging «especial» per als seus productes que nosaltres no utilitzem normalment. Això facilita que hi hagi menys incidències de trencaments de producte per l’enviament.

Ni avantatges ni inconvenients : altres normes

• En el cas que el client vulgui tornar el producte perquè no és del seu grat, les devolucions es realitzen directament al proveïdor/fabricant gestionades per nosaltres, i rebudes i verificades per ells.

• El proveïdor/fabricant es compromet a no afegir cap document en el paquet, com albarà valorat, factura o fullet promocional, encara que en alguns casos es lliura un albarà sense valorar. Des de les nostres oficines s’envia, per correu electrònic, la factura del producte al nostre client.

Aquests acords comercials els intentem aplicar a proveïdors/fabricants que entenen el nostre model de negoci i el B2C des de fa anys. Darrerament hem fet un pas més per eliminar dos dels tres inconvenients anteriors: tenim la possibilitat de «ordenar» a les nostres agències la recollida al magatzem del proveïdor/fabricant i el lliurament a casa del nostre client, i així controlem l’enviament i el temps, però no la preparació.

Imagen @numberstumper distribuida con licencia Creative Commons BY-SA 2.0

Este post fue publicado en el blog de ContuNegocio.es el 17 de Abril del 2013

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.